top of page
Caută
Poza scriitoruluiCristian Patrascu

Care sunt costurile unei amenajari interioare?

Actualizată în: 22 sept. 2020

Probabil te intrebi cat va ajunge sa coste amenajarea locuintei tale.

Trebuie stiut ca stabilirea unui buget este unul dintre cei mai importanti pasi atunci cand incepi o amenajare interioara.

Astfel, la final, spațiul tău nu ar trebui doar să arate uimitor, ci ar trebui să fie o reflectare a personalității și stilului tău și ar trebui să funcționeze într-un mod care să fie in tandem cu modul în care îți trăiești viața.


Cunoasterea bugetului


Cunoasterea bugetului este in primul rand importanta pentru ca iti poti seta niste asteptari realiste. Vei avea un buget corect, coroborat cu nevoile tale. In al doilea rand, te va ajuta sa te organizezi mult mai eficient.

Vei putea sti inca de la inceput unde poti investi mai mult, in functie de preferintele tale, fie ca este vorba de niste finisaje high-end sau de niste piese de mobilier mai speciale. Si in plus, vei putea sa jonglezi mai usor cu optiunile pe care le ai.


Una dintre marile greșeli pe care le fac proprietarii de locuințe mici e să creadă că la o locuință mică costurile sunt mici. Greșit! De regulă aici e treabă mai migăloasă și în privința manoperei și în privința proiectării. Cum spațiile de depozitare trebuie foarte bine gândite sau soluții ingenioase de mobilare, toate aceste lucruri ajung să se reflecte în preț iar amenajarea unui apartament mic cu 2 camere poate sa se apropie ca pret de cea a unuia cu 3 camere ce dispune de un buget mai redus.


Tipuri de amenajari in functie de buget


Trebuie mentionat ca proiectul tau poate presupune numeroase optiuni. Exista nenumarate posibilitati ce tin de finisaje, mobila si accesorii. Exista diferente de calitate si de preferintele fiecaruia in legatura cu acest subiect. De exemplu, un mobilier minimalist pentru living poate costa diferit în funcție de producător, câteva mii de lei dacă este produs în România sau câteva mii de euro dacă este importat.

Astfel, putem imparti tipurile de amenajari in 2 mari categorii: Stylish si High-end.

Poate exista si o a treia categorie, Ultra-luxury, ce se refera la achizitia de mobilier conceptual, realizat de designeri celebri, precum si finisaje si accesorii realizate de producatori internationali, bugetul putand depasi foarte usor 50000 euro. Ne vom referi in detaliu insa, doar pentru primele doua care sunt mai uzuale.


Tipul de amenajare STYLISH


Consta intr-un tip de amenajare cu un design personalizat, adaptat nevoilor tale si care incearca sa obtina un efect WOW cu un buget chibzuit. Se pot decora cu diverse finisaje o parte din pereti si este important sa te orientezi la piese cu design deosebit (un corp de iluminat sau un fotoliu, de exemplu), care vor avea un impact vizual mai mare.

Ca exemplu de preturi de finisaje, in categoria aceasta gasim parchetul laminat, in jur de 100-200 lei/mp, finisaje pentru bai si bucatarie de aproximativ 150-250 lei/mp, pereti decorati prin vopsire sau caramida aparenta, usi de aproximativ 1000-1200 lei/usa, etc.

Chiar si fara un buget urias, iti vei putea faca mobilier custom pt spatiile ce necesita acest lucru cum ar fi bucataria, biroul, dressingul, etc. De asemenea, poti gasi multe magazine online cu produse de design si foarte moderne, la preturi acceptabile.

Poti vedea mai jos un exemplu de amenajare on the budget dar care arata spectaculos.

In living, ca si in restul camerelor, s-a incercat o amenajare cu un specific scandinav si cu o stransa legatura cu natura prin utilizarea multor materiale naturale.

Culoarea preponderenta este albul, accentele fiind date de obiectele din diferite esente de lemn precum si de culorile tipic scandinave: galbenul, turcoazul, verdele-menta, nuantele de gri.

Mai multe poze si detalii privind aceasta amenajare facuta de noi, poti gasi aici.



Tipul de amenajare HIGH-END


O astfel de amenajare presupune mai multe optiuni de materiale, mobila si finisaje. Astfel, pentru pereti, poti opta pentru diverse modele de caramida aparenta, profile decorative dar si oglinzi.

Pe partea de mobilier, majoritatea corpurilor vor fi facute pe comanda, inclusiv comoda TV, noptierele, etc. Ca materiale, poti imbina mdf-ul vopsit cu elemente de metal sau sticla. De asemenea, poti alege inclusiv fronturi profilate pentru bucatarie sau dressing.

Cu un astfel de buget, poti face interventii inclusiv la planul electric, poti opta pt un tavan fals care sa ascunda leduri sau sinele perdelelor.

Mai jos poti vedea un exemplu de amenajare high-end realizata de noi.

Avand bucataria deschisa, s-a dorit creearea unui bar pentru delimitarea fata de living, aceasta fiind si zona principala pentru masa.


Dressingul are fetele profilate in forma unor hexagoane iar pe peretele din spatele patului s-au integrat fasii de oglinda.

Mai multe detalii si poze gasesti aici.



Tipuri de apartament in functie de bloc


Un alt lucru de luat in calucul este daca ne referim la un apartament nou sau vechi. Pentru apartamentele vechi, intrand in calcul si renovarea acestora, decopertarea, refacerea instalatiilor, vom reveni insa cu detalii dupa ce ne ocupam de aprtamentele noi mai intai.


Costuri de amenajare pentru un apartament nou


Exista doua variante atunci cand cumperi un apartament intr-un bloc nou. Acesta poate fi la gri sau la alb.

La gri inseamna ca dezvoltatorul iti pot pune la dispozitie apartamentul fara finisaje, iar tu iti poti cumpara finisajele si obiectele sanitare pe care le vrei. Dezvolatorul iti poate da si un buget initial inclus in pretul de achizitie al apartamentului iar tu vei completa doar cu suma ce depaseste acel buget initial. In acest caz, costul total va creste insa locuinta va arata exact cum iti doresti.


La alb, inseamna ca apartamentul este gata finisat avand deja montat parchetul, usile, plintele, finisajele din baie, etc. Astfel tu vei lua in calcul doar bugetul pentru mobila, asta daca nu doresti sa schimbi anumite finisaje existente.

Mai jos, prezentam un buget aproximativ in cazul ambelor tipuri de amenajari, pentru apartamente cu 2 sau 3 camere.

Aceste preturi includ si manopera, montarea parchetului si usilor de catre echipele specializate.


Un exemplu de apartament nou realizat de studioul nostru, puteti vedea mai jos.

Mai multe detalii si poze gasesti aici.



Costuri de amenajare pentru un apartament vechi


Avantajele unui apartament vechi sunt pozitionarea mult mai centrala si faptul ca ai mai multe optiuni de zone la cumparare. In acelasi timp, este realist sa te astepti la costuri suplimentare considerabile pentru renovarea apartamentului. Bugetul trebuie stabilit in functie de complexitatea amenajarii si modificarile care se doresc.


Dacă vrei să schimbi tâmplăria ferestrelor, să închizi balconul, să refaci o terasă costurile pot ajunge sa fie si mai mari.

In functie de vechimea blocului si starea in care acesta se afla, poate fi nevoie de schimbarea instalatiilor electrice, termice si sanitare.

Daca intra in calcul schimbarea acestora, costurile pentru renovare cresc semnificativ pentru ca sunt implicate materiale de constructii pe care nu le vedem si pe care nu suntem, obisnuiti sa le luam in calcul- cabluri, doze pentru prize si intrerupatoare, tevi si coturi pentru instalatia sanitara.


Pe langa acestea, schimbarea instalatiilor implica si multa manopera: de spart pereti, tras tevi, modificat trasee electrice, tras circuite electrice noi, schimbat tevi, facut reparatii.

Aici, pe langa materiale necesare, intra si manopera constructorului.

Daca vrei sa reorganizezi niste spatii si sa darami anumiti pereti sau sa constriesti unii noi, ai nevoie de autorizatie de construire daca peretii nu sunt de structura.

Molozul este un aspect de multe ori neglijat, dar care mai adauga un cost in plus. Acesta trebuie pus in saci si evacuat in locuri autorizate, iar de acest lucru de ocupa, de obicei, echipa de constructori.


Fiind un apartament vechi, cel mai probabil vei opta pentru schimbarea finisajelor existente.

La fel ca si la schimbarea de instalatii, acest lucru presupune materiale constructive si manopera. La manopera intra atat decopertarea finisajelor vechi, cat si montarea celor noi.

Iar cand ne gandim la materiale constructive, ne referim la gleturi, amorse, mortare, adezivi, sape autonivelante, chituri, etc, si nu la finisaje.

Aceste materiale constructive este bine sa fie incluse in devizul echipei de constructii.

Mai jos, prezentam un buget aproximativ in cazul manoperei si a materialelor de constructii, pentru apartamente cu 2 sau 3 camere. Practic aceasta suma, este suma suplimentara necesara atunci cand amenajezi un apartament vechi in comparatie cu unul nou.

Nu in ultimul rand, un sfat extrem de important este sa alegi o echipa de constructori in care sa ai incredere, pentru o amenajare de interior eficienta si decenta. O firma de constructii, cu mesteri specializati iti asigura calitatea lucrarilor si iti ofera garantie pentru acestea.


Poti vedea mai jos unul din proiectele noastre in care un apartament vechi a fost renovat in totalitate.

In acest apartament au fost schimbate toate finisajele, instalatiile sanitare, termice si electrice.

Fiind vorba de un apartament de doar 52 mp, s-au folosit usi de oglinda si culori calde pentru a da senzatia de mai mult spatiu.

Bucataria a fost facuta pe comanda iar alegerile minimaliste pun accentul.

Mai multe poze si detalii privind aceasta amenajare facuta de noi, poti gasi aici.

In concluzie, un buget realist te ajuta sa obtii cel mai bun rezultat in amenajarea interiorului tau, atat ca design, cat si ca functionalitate.


Ai nevoie de ajutor pentru amenajarea locuintei tale? La Cristian Patrascu Studio, oferim un serviciu complet de design interior ce va tine cont de bugetul tau. Pe langa asta, vei beneficia de o analiza a stilului si o vizita la locatie pentru discutii, gratuite.

Doresti să afli mai multe? Dă-ne un apel sau trimite-ne un e-mail!


Email: contact@cristianpatrascu.ro

Tel: 0737558986


0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentários


bottom of page